3 manieren om nalatenschap te vereffenen

Hoe kun je nu op een eerlijke manier vereffenen nalatenschap? Het is vaak moeilijker dan je misschien van tevoren had ingeschat. Er kunnen zelfs ruzies door ontstaan en dat wil je natuurlijk liever niet. Daarom leggen wij je in dit artikel uit op welke manieren je dit kunt doen.

Houd een open huis

Een manier om nalatenschap te vereffenen is een open huis houden. Alle erfgenamen kunnen dan langskomen en aangeven welke erfstukken zij graag willen hebben. Willen meerdere personen een bepaald erfstuk hebben? Dan kunnen zij met elkaar in gesprek gaan en bepalen wie het het liefst wilt hebben of er het meeste recht op heeft.

vereffenen nalatenschap

Werk met een intekensysteem

Je kunt het nalatenschap ook vereffenen door te werken met een intekensysteem. Elke erfgenaam maakt dan een lijst met de erfstukken die hij of zij zou willen hebben. Bovenaan de lijst zet de erfgenaam de spullen die hij of zij het liefst wil. Aan de hand hiervan kan vervolgens worden bepaald wie wat krijgt.

Veilen

Het is ook mogelijk om de spullen te veilen. Dit kan onder de erfgenamen of in het openbaar. De opbrengsten van de veiling worden vervolgens onder de erfgenamen verdeeld.