29 november 2021

Mogelijkheden met een bedrijfsauto

Als zelfstandige ondernemer ben je vast wel eens onderweg, bijvoorbeeld naar een klant of een evenement. Je kunt daar natuurlijk met het openbaar vervoer heen gaan, maar dat is vaak niet erg handig. Langere reistijden, onvoorziene vertragingen en daarnaast is het ook nog best prijzig. Niet erg fijn dus, als je ergens op tijd moet zijn. Daarom is een eigen auto een uitkomst, oftewel een wagen op de zaak. Je hebt de keuze uit zakelijk rijden, een auto leasen of een auto kopen (of in je huidige auto privé blijven rijden). In dit blog kom je erachter welke van deze drie opties het beste bij jou past!

Nieuwe auto op de zaak zetten

Heb je nog geen auto, maar wil je er wel een kopen? Dan kan het een slimme zet zijn om hem op de zaak te zetten. Hierdoor wordt het geen privé-auto, maar een bedrijfsauto. Als gevolg krijg je een aantal fiscale voordelen. Zo mag je de kosten van de aanschaf aftrekken van de winst over het aantal jaren dat je de auto gebruikt. Je verdeelt dan dus de kosten van de aankoop over het aantal jaren dat de auto in gebruik is, je mag het niet in één keer eraf halen. Daarnaast mag je ook de btw terugvorderen en alle kosten gerelateerd aan de bedrijfswagen mag je boeken als bedrijfskosten. Zo ook je verzekering. Bedrijfsauto’s verzekeren kan nogal prijzig zijn – daarom is het goed om allereerst de verschillende verzekeringen te vergelijken. Een meevaller is weer dat het bij je zakelijke kostenpost mag.

Een bedrijfsauto leasen

Wil je niet in één keer veel geld kwijt zijn aan een bedrijfsauto? Dan is leasen een goed alternatief voor jou. Je betaalt dan per maand een vast bedrag. Hierdoor hoef je niet in eens een grote aanschaf te doen en blijft er nog genoeg geld over voor andere zaken. Je weet dus precies waar je aan toe bent. Een bijkomend voordeel is dat je je geen zorgen hoeft te maken over de bedrijfsautoverzekerignen en het onderhoud. Als je least, zijn er twee mogelijkheden:

  • Operational lease: hierbij ben je de huurder van de bedrijfswagen, en dus niet de eigenaar. De facturen zijn aftrekbaar, maar je mag de wagen niet op de balans zetten. De wagen hoort dus niet bij je ondernemingsvermogen.
  • Financial lease: hierbij ben je economisch gezien de bezitter van de auto. Dit is een soort kredietvorm waarbij je de auto koopt op naam van je onderneming en de lening dus ook in verschillende termijnen weer afbetaalt. Je hebt hiermee recht op renteaftrek en afschrijving.

Bestaande auto op de zaak zetten

Ook kun je er voor kiezen om je bestaande auto op de zaak te zetten. De autowaarde wordt dan bepaald vanaf het moment dat je de wagen zakelijk wilt gaan gebruiken en dit bedrag mag je op de beginbalans zetten. Het gevolg hiervan is dat je auto alsnog een bedrijfsauto wordt. Ook nu heb je verschillende fiscale voordelen. Zo mag je de bijkomende kosten van de auto voortaan aftrekken van je winst. Wel moet je goed opletten op het aantal kilometers dat je rijdt in verband met de bijtelling.

Meer informatie nodig? Kijk eens op de website van 123bestelautoverzekering!